Nach Faktor 10 ("Wie viel Umwelt braucht der Mensch?", BA 6/97) und MIPS ("Das MIPS-Konzept", BA 7/98) präsentiert Schmidt-Bleek (Physikochemiker) als Herausgeber mit dem "ökologischen Rucksack" prinzipiell nichts wesentlich Neues. Hier wie dort geht es um ökointelligentes Wirtschaften, bei dem der Input an natürlichen Ressourcen so gering wie möglich sein sollte, gleichermaßen anzuwenden auf Produkte wie auf Dienstleistungen und ganz im Sinne des Nachhaltigkeitskonzeptes. Ob "ökologischer Rucksack" oder "ökologischer Fußabdruck" (M. Wackernagel: "Unser ökologischer Fußabdruck", BA 9/97) - alles gehört analysiert und auf seine Ressourceneffizienz hin bewertet. Vielerlei konkrete Beispiele aus unterschiedlichen Regionen, vom Bioschinken, neuer Hüfte über Wegwerfkamera, Holzofensauna, PC bis zur Privatbahn, zeigen anschaulich, wie schwer wir in unserer Konsum- und Dienstleistungswelt in manchem zu tragen haben. Für einen breiten Leserkreis vielleicht ein Augenöffner. (2)
The field of nutrition is facing numerous social, ecological and economic challenges in the coming decades. The food industry belongs to the most significant economic sectors worldwide and the increasing population of 9 billion in 2050 will cause a growing demand on food. So far, changing lifestyles, especially the global rising consumption of meat and dairy products are increasing environmental damage. Moreover our health and wellbeing are the direct result of healthy or unhealthy nourishment and influence follow-up indicators like individual and public health, the expense of the health sector and work productivity.The material footprint is a tool to measure and optimize the resource consumption of both products and their ingredients and the production processes along the whole value chain. It covers the whole life cycle of the products, from the extraction of raw materials to the processing industry, distribution, consumption, recycling, and disposal. In order to decrease resource consumption to a level in line with the planetary boundaries, the material footprint of household consumption should achieve a level of six to eight tonnes per capita in a year by 2050. This means a reduction in natural resource consumption by a factor of 5 to 10 in Western European countries. In order to ensure a decent lifestyle for all people in 2050, also the material footprint of nutrition has to be reduced significantly by 2050.The paper shows the relevance and role of nutrition in the overall material footprint of households on the basis of existing studies on the overall resource consumption caused by household consumption. Quantified meal and diet examples are given. It also discusses the causes of food waste and raises the question how a reduction of food waste is possible and can help decreasing the resource consumption in the food sector.
The article assesses the material footprints of households living on a minimum amount of social benefits in Finland and discusses the consequences in terms of ecological and social sustainability. The data were collected using interviews and a questionnaire on the consumption patterns of 18 single households. The results are compared to a study on households with varying income levels, to average consumption patterns and to decent minimum reference budgets. The low-income households have lower material footprints than average and most of the material footprints are below the socially sustainable level of consumption, which is based on decent minimum reference budgets. However, the amount of resources used by most of the households studied here is still at least double that required for ecological sustainability. The simultaneous existence of both deprivation and overconsumption requires measures from both politicians and companies to make consumption sustainable. For example, both adequate housing and economic mobility need to be addressed. Measures to improve the social sustainability of low-income households should target reducing the material footprints of more affluent households. Furthermore, the concept of what constitutes a decent life should be understood more universally than on the basis of standards of material consumption. ; Peer reviewed
Technische Innovationen können einen entscheidenden Beitrag zur Steigerung der Ressourceneffizienz leisten. Eine Auswahl von 21 Praxis-Beispielen für ressourceneffiziente Technologien, Produkte und Strategien zeigt die Broschüre Ressourceneffizienzatlas, die im Rahmen des gleichnamigen Projekts erstellt wurde. Insgesamt wurden in dem Projekt mehrere Hundert technische Lösungen und Strategien analysiert und ihr möglicher Beitrag zur Steigerung der Ressourceneffizienz bewertet. Durchgeführt wurde das Projekt zusammen mit dem Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO), der Trifolium - Beratungsgesellschaft mbH sowie dem Institut für Arbeitswissenschaft und Technologiemanagement der Universität Stuttgart. Die Beispiele aus der Broschüre sowie rund 70 weitere Beispiele finden sich auf der Projekt-Website www.ressourceneffizienzatlas.de. ; Technical innovations can contribute significantly to increase resource efficiency. A selection of 21 examples for resource efficient technologies, products and strategies from the field shows the brochure Resource Efficiency Atlas, which was created in line with the same titled project. Overall the project team analysed several hundred technical solutions and strategies and assessed its possible contributions to increases in resource efficiency. The project was arranged co-operatively by the Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO, the Trifolium -Beratungsgesellschaft mbH and the Institut für Arbeitswissenschaften und Technologiemanagement of the University Stuttgart. The examples from the brochure and further 70 examples can be seen on the project website www.ressourceneffizienzatlas.de.
Technical innovations can contribute significantly to increase resource efficiency. A selection of 21 examples for resource efficient technologies, products and strategies from the field shows the brochure Resource Efficiency Atlas, which was created in line with the same titled project. Overall the project team analysed several hundred technical solutions and strategies and assessed its possible contributions to increases in resource efficiency. The project was arranged co-operatively by the Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO, the Trifolium -Beratungsgesellschaft mbH and the Institut für Arbeitswissenschaften und Technologiemanagement of the University Stuttgart. The examples from the brochure and further 70 examples can be seen on the project website www.ressourceneffizenzatlas.de. ; Technische Innovationen können einen entscheidenden Beitrag zur Steigerung der Ressourceneffizienz leisten. Eine Auswahl von 21 Praxis-Beispielen für ressourceneffiziente Technologien, Produkte und Strategien zeigt die Broschüre Ressourceneffizienzatlas, die im Rahmen des gleichnamigen Projekts erstellt wurde. Insgesamt wurden in dem Projekt mehrere Hundert technische Lösungen und Strategien analysiert und ihr möglicher Beitrag zur Steigerung der Ressourceneffizienz bewertet. Durchgeführt wurde das Projekt zusammen mit dem Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO), der Trifolium - Beratungsgesellschaft mbH sowie dem Institut für Arbeitswissenschaft und Technologiemanagement der Universität Stuttgart. Die Beispiele aus der Broschüre sowie rund 70 weitere Beispiele finden sich auf der Projekt-Website www.ressourceneffizienzatlas.de.
In: Lettenmeier , M , Bienge , K , Garduño García , C , Umbach-Daniel , A , Massek , T , Srinivasan , A , Teubler , J , Toivio , V , Kristensen , N H , Seifert-Nketia , W & Farias Ramírez , C N 2019 , ' Can there be a global tool for reducing lifestyle footprints? First reflections from setting up the Sustainable Lifestyles Accelerator ' , Paper presented at World Ressource Forum Conference 2019 , Geneva , Switzerland , 23/10/2019 - 24/10/2019 .
The paper presents first reflections related to different countries' characteristics as a precondition for carrying out the Sustainable Lifestyles Accelerator, a three-year project in seven countries (Finland, Germany, Switzerland, Denmark, Spain, Mexico, India). The aim of the project is to set up a web platform that enables households to adopt a household-level transition methodology towards sustainable footprints including the following five stages: monitoring consumption, footprint calculation, choice of measures, building a roadmap towards 2030, and a month of experimenting. The project started in 2018 with five to ten households in each country, and is going to be expanded to 500 households per country in 2018 and 10,000 per country in 2019. With more than 70,000 participating households the Sustainable Lifestyles Accelerator will require a complex and versatile web-based platform in order to still ensure that the households will be able to go through the whole process from footprint calculation up to experimenting. This paper discusses the preconditions for applying the Sustainable Lifestyles Accelerator's webtool in a large number of countries. On the basis of the first round of the project, different countries' characteristics in terms of households' preferences and mindsets, as well as political, infrastructural and private sector's ability to enable sustainable lifestyles were analysed and compared. The results show that there can be huge differences not only in terms of affinity and connectedness to web-based solutions but also in terms of mindset towards reducing lifestyle footprints to a sustainable level, trust in different institutions, and the ability of other stakeholders to enable sustainable lifestles. The paper concludes with a set of prerequisites to be taken into consideration when planning a web-based platform like the Sustainable Lifestyles Accelerator. ; The paper presents first reflections related to different countries' characteristics as a precondition for carrying out the ...
Das Forschungsprojekt "Verringerung von Lebensmittelabfällen - Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen in Nordrhein-Westfalen" (Zeitrahmen: 9/2011 - 2/2012) im Auftrag des Ministeriums für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz in Nordrhein-Westfalen (MKULNV) steht im Kontext der Diskussion um eine neue Wertschätzung für Lebensmittel und einen nachhaltigen Lebensstil. Das Institut für nachhaltige Ernährung und Ernährungswirtschaft (iSuN) der Fachhochschule Münster wurde gemeinsam mit der Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen beauftragt, die Studie mit dem Schwerpunkt der Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen zur Verringerung von Lebensmittelabfällen in Nordrhein-Westfalen durchzuführen. Der Lebensmittelmarkt ist stark arbeitsteilig organisiert und global vernetzt. Die Situation in Nordrhein-Westfalen unterscheidet sich dabei nicht wesentlich von der in ganz Deutschland oder in Europa. Die Orientierung auf Nordrhein-Westfalen erfolgte über die Auswahl von Interwiepartnern und Unternehmensexperten sowie über die Auswahl der für Nordrhein-Westfalen besonders relevanten Produktgruppen Gemüse, Brot und Backwaren, Milch und Milchprodukte sowie Fleisch und Wurstwaren. Handlungsoptionen zur Verringerung von Lebensmittelabfällen in Nordrhein-Westfalen sind prinzipiell auf andere Bundesländer in Deutschland übertragbar. Die Studie setzt sich aus insgesamt vier Forschungsbausteinen zusammen. Im Forschungsbaustein A werden die Ursachen von Lebensmittelabfällen für die vier relevanten Produktgruppen analysiert und Handlungsempfehlungen zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen abgeleitet. Betrachtet werden die jeweiligen Wertschöpfungsketten von der Landwirtschaft bis zum Handel. Die analysierten Ursachenfelder zeigen stufenübergreifende Wirkungen innerhalb der Wertschöpfungskette, die zu Lebensmittelabfall führen. Aus diesem Grunde ist besonders die Betrachtung der Schnittstellen für die Entwicklung von Maßnahmen entscheidend. Forschungsbaustein B untersucht auf der Grundlage persönlicher Interviews und anonymer Onlineinterviews Ursachen, die Verbraucherinnen und Verbraucher veranlassen, Lebensmittel wegzuwerfen und leitet daraus Empfehlungen zur Verringerung von Lebensmittelabfällen ab. Die Befragungen zeigen, dass insbesondere komplexe, oft schlecht planbare Lebens- und Arbeitssituationen dazu führen, dass Lebensmittel weggeworfen werden müssen. Forschungsbaustein C analysiert statistisch verfügbare Daten, aus denen sich Lebensmittelabfallmengen für Nordrhein-Westfalen hochrechnen lassen. Forschungsbaustein D zeigt auf, dass die Entstehung von Lebensmittelabfällen nennenswerte soziale, ökonomische und ökologische Wirkungen nach sich zieht, die zu beachten sind. Mit der modellhaften Betrachtung der Ressourcenverbräuche und Umweltbelastungen ausgewählter Lebensmittel werden die Dimensionen der ökologischen Wirkung von Lebensmittelabfällen deutlich gemacht. Die Ressourcenverbräuche in den Vorketten der Lebensmittel betragen ein Vielfaches des Abfallaufkommens. Die ökologischen Fußabdrücke von Lebensmitteln der vier Produktgruppen verteilen sich anders als das Abfallaufkommen, da den verschiedenen Lebensmitteln unterschiedliche Ressourcenverbräuche zugeordnet sind. Bei den Lebensmittelabfällen hat die Produktgruppe Obst und Gemüse mengenmäßig den größten Anteil, dafür aber einen deutlich geringeren Anteil an den Ressourcenverbräuchen als Fleischprodukte. Aus dem Kontext der vier Forschungsbausteine leitet die Studie Handlungsvorschläge zur Verringerung und Vermeidung der Lebensmittelabfälle in Nordrhein-Westfalen in den vier grundlegenden Kategorien "Prozessoptimierung/Schnittstellenmanagement", "Strukturen und Regeln", "Verwerten statt Entwerten" sowie "Wertschätzen und Aufwerten" ab. Anhand dieser Handlungsfelder können konkrete Ansätze für die Teilnehmer des Runden Tisches "Neue Wertschätzung für Lebensmittel" aber auch für die Politik in Nordrhein-Westfalen abgeleitet werden, um Lebensmittelabfälle zu vermeiden und "neue Märkte" zur Reduzierung von Warenverlusten bzw. Weiterverwendung von Lebensmittelabfällen zu identifizieren. ; The research project "Reducing Food Waste - Identification of causes and courses of action in the German State of North Rhine-Westphalia" ("Verringerung von Lebensmittelabfällen - Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen in Nordrhein-Westfalen") (timeframe: 9/2011 - 2/2012) is connected to the discussion on a new appreciation of foodstuffs and a sustainable lifestyle. The Institute of Sustainable Nutrition and Food Production (iSuN) of the University of Applied Sciences Münster and the Consumer Center of North Rhine-Westphalia were given by the Ministry for Climate Protection, Environment, Agriculture, Nature Conservation and Consumer Protection (MKUNLV) the task of conducting a study, focused on the identification of causes of food waste and possible courses of action in North Rhine-Westphalia. The food market operates highly globalized and works based on a division of labor and the north rhine-westphalian situation does not differ much from the German or European situation. Orientation towards North Rhine-Westphalia within the study was achieved by the choice of interview-partners and business experts. This orientation was further supported through the choice of the locally relevant product groups vegetables, bread and bakery, milk and milk products as well as meat and sausage products. Courses of action for a reduction of food waste in North Rhine-Westphalia can possibly be transferred to other German federal states. The study consists of four research-components. Research-component A analyses the causes of food waste within the four relevant product groups and deduces the implicit possibilities for procedure recommendations. The analysis of causes is based on the value chain of the specified product group, from agriculture to retail. The potential arrays of causes show that practices which lead to food waste often take effect across various levels of the value chain. Therefore it is important to take the interfaces between levels into account, in order to develop practical measures that decrease creation of food waste. The analysis of face-to-face interviews and anonymous online-interviews in private households was performed in Research-component B. Therein, reasons for the wasting of foodstuffs through consumers were detected and based on the findings, recommendations to reduce food waste are made. The interviews show that, especially, the complex and unpredictable lifestyles and job-situations lead to the tossing of food. Research-component C analyses the available statistics, in order to gain data on the amount of food waste produced in North Rhine-Westphalia. Research-component D shows that the creation of food waste leads to considerable social, economic and ecologic effects. The dimensions of ecological effects of food waste are shown through an exemplary consideration of the consumption of resources and environmental effects of selected foods. The foodstuffs consume resources within the upstream chain, that amount to multiples of the waste that is later created through the tossing of these foods. Within foods from the four examined food groups, ecologic footprints divide differently from the way, the amount of waste created through them divides. This is due to the different amounts of resources that are used up per kilogram of each food. While vegetables and fruits are accountable for the highest amount of food waste, their share of the consumption of resources is lower than that of meats. Out of the four research-modules, the study devises commendations on reducing food waste in North Rhine-Westphalia within the four categories "process enhancement/interface management", "structures and rules", "Re-use/recover instead of devaluate" and "appreciate and enhance". Based on these categories, practical approaches can be developed for the participants of the round table "new appreciation for food" ("Neue Wertschätzung für Lebensmittel") as well as for north rhine-westphalian politics, in order to avoid the creation of food waste and to find new markets that can help to reduce the loss of goods or to find subsequent uses for discarded foods.